Ovsené vločky-mix svetlého a čierneho ovsa
Zvoľte variant
Popis
! Zmes siateho (svetlého) a čiernopláchnutého druhu ovsa!
Charakteristika: Tepelne opracované zrno ovsa s mechanicky narušenou štruktúrou, takzvaná hydrotermická úprava suroviny, je proces, kedy sa zrno po určitú dobu naparuje na teplotu nad 90 stupňov Celzia (krátkodobo až 130 °C), potom sa pri prechode medzi dvoma valcami roztlačí na vločku a dosuší. Vďaka spolupôsobeniu kombinácie teploty, vlhkosti, tlaku a stlačenia vzniká nový finálny produkt – vločka. Hydrotermické vločkovanie významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a predbehne tak iné spôsoby úpravy zrnín. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov zrnín. Podiel čierneho ovsa zvyšuje v zmesi obsah bielkovín, znižuje obsah cukrov aj podiel vlákniny – má jemnejší obal, tj pluchu aj plušku – a tak zvyšuje jej celkovú stráviteľnosť.
Ovsené vločky majú všeobecne vysoký obsah bielkovín 13,5%, nenasýtených mastných kyselín, slizových látok, vitamínov B1, B6 a E, železa a vápnika 0,6%. Obsahujú tiež fosfor, lecitín a alkaloid avenín, významný predovšetkým pre kone. Ďalej obsahujú priemerne 62 % škrobov a 6,6 % tuku. Je to vysoko energetické krmivo - SEk 14,4 MJ, preto je nutné strážiť kŕmne dávky podľa stupňa záťaže.
Pri hydrotermickom vločkovaní dochádza k zmenám fyzikálno-chemických vlastností zrna:
- Mechanická zmena štruktúry zrna - vytvorenie vločky.
- Rozbitie matrice proteínov obaľujúcich škrobové zrná sprístupnia živiny pre ich ľahké a dokonalé trávenie.
- Zmazovatenie škrobu počas naparovania. Podstatná časť celkovej energie – 50 až 80 percent – je v zrne uložená vo forme škrobov. Zmazovatenie škrobu zvyšuje rozpustnosť a rozsah trávenia škrobu v zažívacom trakte zvieraťa.
- Skladovanie a spotreba: Skladujte v dobre uzavretých obaloch, najlepšie tkané alebo papierové vrece. Pokiaľ budú ovsené vločky v PVC obale, pozor na kondenzáciu vody vo vnútri vrecka, pri rýchlych teplotných zmenách. Pokiaľ vám vločky napadnú mole, spotrebujte ho čo najskôr ( zvieratám to vôbec nevadí ).
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.