Pohánka
Zvoľte variant
Popis
Pohánka (Fagopyrum)
Jej semená sa používajú ako súčasť vtáčich zobov. Za účelom zvýšenia stráviteľnosti zmesi sa pridáva lúpaná pohánka, tj. zbavená nestráviteľného obalu. Lúpaná pohánka má vysoký obsah draslíka, fosforu, vápnika a vitamínov skupiny B.
Pohánka je jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých nie je klasickou obilninou. Je totiž príbuzná štiavu a rebarbore, a preto tiež taká zdravá. Trojhranné tmavohnedé zrnká sú pomerne múčnaté. Napriek svojej zdanlivej odolnosti neznáša pohánka chemikálie a dá sa výnosne pestovať iba na nekontaminovaných pôdach.
Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku.
Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku.
Pôvod a rozšírenie
Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko. V rozsiahlych stepných oblastiach Ruska patrí pohánka doteraz k základným potravinám. V Čechách pohánka nikdy nezdomácnela, na Morave však bola ešte v minulom storočí veľmi rozšírená a používaná.
Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko. V rozsiahlych stepných oblastiach Ruska patrí pohánka doteraz k základným potravinám. V Čechách pohánka nikdy nezdomácnela, na Morave však bola ešte v minulom storočí veľmi rozšírená a používaná.
Účinné látky
Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením napr. voľnými radikálmi. Rovnako ochraňuje rutín
Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením napr. voľnými radikálmi. Rovnako ochraňuje rutín
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.