Pohánka lúpaná
Zvoľte variant
Popis
-
- Obsah živín: 11,5% bielkovín, 2,5% tuku, 6,5% popolovín (minerálne látky), 8,5% vlákniny, 41% škrobu.
- Charakteristika: Pohánka sa podľa spôsobu využitia radí k obilninám. Často je označovaná za pseudoobilninu . Pohánky sú jednoročné a vytrvalé byliny. V slovenských krajinách sa začala pestovať od 12. storočia do 16. storočia bola veľmi populárnou potravinou.
Pohánka neobsahuje lepok. Je významným zdrojom rutinu - vitamín B8, ktorý napomáha pri problémoch s cievami. Posilňuje imunitu organizmu a využíva sa aj pri detoxikácii. Z pohľadu makrobiotiky sťahuje a vysušuje, preto sa odporúča podávať hlavne v zime, kedy prehrieva organizmus .
Pohánka by mala byť významnou súčasťou stravy správne živeného psa a nemala by chýbať v žiadnom psom jedálničku. Je zdrojom jednoduchých sacharidov, dobre stráviteľných škrobov, vlákniny, minerálov a vitamínov, vhodných na zdravý vývoj organizmu.
Mnohé suché priemyselné krmivá ( granule ) sú veľmi chudobné na vlákninu ( malo by ju byť v suchom krmive min. 3, 5 - 5 % ), v takom prípade je pohánka pre psa už skôr nutnosťou.
Nami ponúkaná lúpaná pohánka je v potravinárskej kvalite , ale pretože je s ňou manipulované v krmivárskom prostredí, neodporúčam používať pre ľudskú výživu.
- Možnosti použitia: Lúpaná pohánka je vhodná pre všetky plemená psov, vrátane tých, čo trpia alergiou na lepok , alebo majú cukrovku. Po tepelnej úprave slúži predovšetkým ako príloha k surovému mäsu, k mäsovým konzervám, alebo k vysoko proteínovým granulám.
U nenásytných psov zvýšia pocit nasýtenosti , neprekrmujú sa potom mäsom, alebo granulami, tým aj živočíšnymi bielkovinami a nemajú potom problémy s ich trávením - plynatosť, hnačka. Nepoužívajte pohánku ako hlavnú kŕmnu dávku , ani s ňou neprekrmujte, pes by mohol trpieť zápchou. Majte ju len ako doplnok bielkovinového krmiva.
-
Spôsob prípravy: Lúpanú pohánku je nutné uvariť, nemožno ju podávať psom v suchom stave! Pre kratšiu dobu varenia, odporúčam namočiť pohánku na cca 2 hodiny do vody . Vody dajte 2,5x viac ako zŕn, tzn. na 1 kg pohánky / 2,5 litra vody. Namočenú zmes uveďte pred bod varu a cca 5-8 minút mierne varte . Získate tak asi 2,5 kg varenej pohánky.
Pokiaľ ste pohánku nenamočili, je nutné ju zvoľna povariť cca 10 minút . Uvarené zrná zlejte cez sito, prelejte studenou vodou (ochladí sa) a môžete ich ešte rozmixovať na hrubšie pyré - zvýši sa tak podstatne stráviteľnosť pre psa. Zamiešajte potom do obsahu konzervy, mäsa, alebo granúl.
Lúpanú pohánku môžete namočiť a uvariť aj v mäsovom vývare a podávať po ochladení s ním. Pre malé plemená, šteňatá, alebo staré psy je lepšie uvarenú pohánku rozmixovať v mixéri s troškou vody na pyré a potom zamiešať do mäsa, konzervy, či granúl.
- Odporúčané dávkovanie: Nižšie uvádzané množstvá sú v mokrom stave - po uvarení. Počítajte s tým, že zmes zväčší svoju hmotnosť po uvarení asi o 150%.
Bežne sa pridáva varená pohánka pri kŕmení mäsom do 20% rastlinného doplnku (tzn. 200 g / kg krmiva). Niektorí chovatelia dávajú až 30%. Záleží veľa na veľkosti psa, jeho aktivite a tiež individuálnej „žravosti“ a rýchlosti trávenia. U menších a stredných psov je dobré sa držať okolo 10 – 20 % z objemu krmiva.
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.