Repka čierna
Zvoľte variant
Popis
Pestuje sa ako kultúrna plodina pestovaná pre svoje olejnaté semená využívané najmä na výrobu olejov. Repka sa pestuje v dvoch formách - ako ozimná a jarná, pričom v našich podmienkach sa takmer výlučne pestuje ozimná forma. Obsahuje približne 40 % tukov, 20 % proteínov a z minerálnych látok fosfor, draslík a vápnik.
Pestovanie repky a jej využitie
Repka je tradičnou plodinou na našich poliach a má významné postavenie v celosvetovej výrobe olejnín. Patrí do botanickej čeľade Brassicaceae a zahŕňa druhy Brassica napus, B.rapa a B.juncea. Ak repka kvitne na našich poliach, je neprehliadnuteľná. Stonky sú zakončené väčšinou riedkym strapcovitým súkvetím drobných žltých kvetov. Pestuje sa ako kultúrna plodina už tisíce rokov najmä za účelom produkcie kvalitného potravinárskeho oleja. Jej hospodársky význam je rozsiahly. Najmä však spočíva v jej zaradení do mnohých osevných postupov, kde pôsobí ako zlepšujúca plodina.
Najväčšie plochy pestovania sa nachádzajú v Indii, Číne a Kanade. V Európskej únii sa bohato využíva pri výrobe bionafty, pričom v roku 2010 sa jej z repkového oleja vyprodukovalo takmer deväť miliónov ton. V posledných desaťročiach sa plocha pestovania výrazne zvýšila. V celkovej produkcii olejnatých semien sa repka zaradila za sóju v roku 2012 s produkciou 62 miliónov ton. Olej sa používa nielen na varenie a vyprážanie, ale aj pre technické účely. Ide napríklad o výrobu hydraulických olejov, fermeží, pracích a kozmetických výrobkov a taktiež nachádza uplatnenie v kožiarskom a gumárenskom priemysle. V potravinárskom priemysle sa repkový olej využíva ako zložka nátierok, šalátových dresingov, koláčov, pečiva, sušienok a pod. Zvyšky semien po vylisovaní sa využijú ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Veľkou výhodou repkového oleja v týchto odvetviach je neutrálna farba a chuť.
Bohatstvo v semienku
Semeno repky je guľaté, modročiernej farby s hmotnosťou tisícich semien asi 4 – 6 g. Obsah oleja v semene sa výrazne líši v závislosti na odrode, agronomických podmienkach a prostredí, v ktorom sa pestuje. Jedlé oleje a tuky sa skladajú prevažne z triacylglycerolov, ktoré obvykle predstavujú 94,5 % a 99 % v repkovom oleji. Olej je nutrične bohatou surovinou, nakoľko obsahuje vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, prospešných pre ľudský organizmus. Najväčšie prednosti semena repky:
- všeobecne obsahuje medzi 35 % a 50 % oleja
- olej obsahuje esenciálne kyseliny – linolovú a linolénovú, ďalej kyselinu olejovú, v menšej miere sú zastúpené estery kyselín myristovej, palmitovej a stearovej
- má vysoký obsah fytosterolov s priaznivými účinkami na organizmus (protizápalový, antioxidačný a protirakovinový, v súčasnosti sa však najviac skúma ich vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v dôsledku znižovania absorpcie cholesterolu v tenkom čreve)
- z vitamínov prevažuje vitamín E (účinný antioxidant) a vitamíny skupiny B
- má vysoký obsah bielkovín (28 – 30 %)
- bohatý aminokyselinový profil
- má vysoký obsah hrubej vlákniny v osemení (31 –34 %)
- obsahuje relatívne dosť minerálnych látok, predovšetkým vápnik, fosfor a draslík
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.