Lieskové orechy
Zvoľte variant
Popis
Lieskové orechy sú plody liesky obyčajnej ( Corylus avellana ). Meno avellana odkazuje na starobylé talianske mesto Avella v Kampánii, regióne známeho pestovaním liesky obyčajnej od staroveku. Oblasť rozšírenia liesky pokrýva veľkú časť Európy, Malej Ázie a Kaukazu. Hlavným využitím liesky sú jej plody, ktoré obsahujú 61% tukov, 15% bielkovín a 17% sacharidov, sú bohatým zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. V pomerne veľkom množstve sa tu nachádza vitamín E, ktorý patrí medzi významné antioxidanty. Prítomné sú tiež vitamíny skupiny B. Lieskové orechy sú tiež významným zdrojom horčíka, vápnika a železa.
Lieskovce sú nabité minerálmi, vitamínmi a kvalitnými tukmi. Vyzdvihnúť môžme hlavne vitamín E, draslík, horčík a vápnik. Kvalitné mononenasýtené tuky sú taktiež hojne zastúpené. Lieskové orechy chránia aj pred anémiou, vďaka obsahu železa, dobre podporujú vylučovanie žlče, pomáhajú črevám sa hýbať a obsahom bielkovín dobre vplývajú na vývoj svalstva. Musia sa dobre rozhrýzť, aby ich žalúdok mohol ľahšie spracovať. Nezabúdajte že trávenie všetkej potravy začína už v ústach a preto potravu vždy poriadne rozžujte a žalúdok bude mať menej práce.
Za spomenutie stojí aj obsah fytochemikálií. Lieskové orechy obsahujú aj quercetín, proantokyanidíny a kaempferol. Quercetín je silný antioxidant s protizápalovými účinkami. Kaempferol patrí do triedy flavonoidov a má antioxidačné účinky. Proantokyanidíny sú špeciálne flavonoidy a silné antioxidanty, ktoré dobre prispievajú k zdraviu močových ciest. Majú aj protivírusové učinky a vhodne pôsobia na elasticitu ciev. Lieskovce majú vďaka obsahu vitamínov B ukľudňujúce vlastnosti. Vďaka podpore trávenia a vstrebávania živín zo stravy, majú pre telo významný vplyv.
Ďalej obsahujú zinok, sacharidy, mangán, selén, meď, sodík, omega 3 a 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, kyseliny listovú a pantoténovú, betakarotén a luteín. Zaraďte lieskovce do stravy, aj keď máte problémy so zápchou. Ich vláknina a vplyv na perilstatiku môže dobre pomôcť.
.
Hodnoty na 100 g:
Kalórie (kcal): 628
Tuky: 61 g
Nasýtené tuky: 4,5 g
Polynenasýtené tuky: 8 g
Mononenasýtené tuky: 46 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 0 mg
Draslík: 680 mg
Sacharidy: 17 g
Vláknina: 10 g
Cukor: 4,3 g
Bielkoviny: 15 g
Vitamín A: 20 IU
Kyselina L-askorbová: 6,3 mg
Vápnik: 114 mg
Železo: 4,7 mg
Vitamín D: 0 IU
Vitamín B6: 0,6 mg
Kobalamín: 0 µg
Horčík: 163 mg
Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených a vedecky podložených. Všetky informácie o výživových a zdravotných účinkoch, ktoré sú uvedené na našej stránke sú len dostupné informácie voľne prístupné či už z domácich alebo zahraničných zdrojov. V žiadnom prípade nie sú smerodatné a ich liečivé účinky nie sú dokázané. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov.
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.