Pekanové orechy
Zvoľte variant
Popis
Tento druh orechov je u nás o niečo menej známy, alebo menej konzumovaný. Orechovec pekanový je mohutný strom dorastajúci do výšky 20-30 metrov. Listy má dlhé až 70 cm s jemným zúbkovitým okrajom. Pôvodným domovom je južná časť Severnej Ameriky. USA má až 90%-tný podiel na svetovej produkcii. Indiáni využívali šťavu z Orechovca ako sladidlo. Ak by ste si chceli zasadiť Orechovec pekanový doma, na plody si budete musieť počkať ešte ďalších 20 rokov. To je doba, kedy začína rodiť prvý krát. Strom má rád subtropické podnebie, ale znesie aj mrazy do -28 °C. Aj tak je však dosť náročný na pestovanie.
Dnešné pekanové prechy boli šľachtené od roku 1850 a z rodu Carya existuje viac ako 500 druhov. Strom sa dožíva až 300 rokov. Pekanové orechy sa veľmi podobajú na náš Vlašský orech. A to aj vzhľadom a obsahom žívín. Samotný zber je taktiež podobný. V škrupinke ale nevydrží tak dlho ako Vlašský orech. Majú jemne maslovú chuť a využitie majú podobné. Účinky na organizmus sú podobné väčšiny orechom.
Pekanové orechy obsahujú 72% tuku, 14% sacharidov a 9% bielkovín, ďalej obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, Vitamíny A, B, C, E, K a vápnik. Sú dôležitou súčasťou jedálnička nielen veľkých árov, ale aj ostatných druhov papagájov.
Hodnoty na 100 g:
Kalórie (kcal): 690
Tuky: 72 g
Nasýtené tuky: 6 g
Polynenasýtené tuky: 22 g
Mononenasýtené tuky: 41 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 0 mg
Draslík: 410 mg
Sacharidy: 14 g
Vláknina: 10 g
Cukor: 4 g
Bielkoviny: 9 g
Vitamín A: 56 IU
Kyselina L-askorbová: 1,1 mg
Vápnik: 70 mg
Železo: 2,5 mg
Vitamín D: 0 IU
Vitamín B6: 0,2 mg
Kobalamín: 0 µg
Horčík: 121 mg
Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených a vedecky podložených. Všetky informácie o výživových a zdravotných účinkoch, ktoré sú uvedené na našej stránke sú len dostupné informácie voľne prístupné či už z domácich alebo zahraničných zdrojov. V žiadnom prípade nie sú smerodatné a ich liečivé účinky nie sú dokázané. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov.
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.